Мъж от Ловчанци ще търпи наказание у нас, наложено му от румънски съд

Карал без книжка и с фалшиви документи

Окръжен съд - Добрич призна и допусна изпълнение на наказателна присъда, постановена от Районен съд - Арад, Румъния срещу 36-годишен мъж от село Ловчанци за шофиране без книжка и употреба на фалшиви документи. Румънските съдебни власти са наложили на българския гражданин Красимир В. условно наказание от 1 година и 1 месец „лишаване от свобода“, което е спряно за изпълнение и заменено с мерки за наблюдение за срок от 2 години.

Производството в Окръжен съд - Добрич беше образувано след получено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване и изпълнение на съдебните решения и решенията за пробация, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Окръжните магистрати приеха, че следва да уважат искането, след като адаптират към българското законодателство наложените в Румъния пробационни мерки с цел упражняване на надзор при изпълнението им.

Тричленният съдебен състав постанови за срок от 2 години мъжът да търпи у нас 2 мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес в село Ловчанци с явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Преди по-малко от месец окръжните магистрати признаха и наложената на Красимир В. финансова санкция от 1000 леи за сторените по наказателното дело в Румъния съдебни разноски.

36-годишният мъж е бил осъден за деяния, извършени на 14 май миналата година на излизане от ГКПП Надлак. Мъжът, който шофирал микробус, представил пред контролните органи на граничния пункт полско свидетелство за управление на МПС, валидно за категории А1, В1 и В. Извършена била обаче проверка, при която се установило, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки. Изготвената впоследствие експертиза показала, че представеното от мъжа Свидетелството за управление на МПС е фалшифицирано. Разпитан в хода на досъдебното производство в Румъния българският гражданин е признал вината си. Той разказал, че е придобил фалшифицираната книжка в България срещу сумата от 300 евро от непознато лице. Наказателната присъда срещу него е влязла в законна сила на 30 май тази година.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.