Включиха вековните букови гори в "Централен Балкан" в списъка на ЮНЕСКО

Буковите гори, включени в обекта, заемат близо 11 хиляди хектара

Вековните букови гори в националния парк "Централен Балкан" са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, съобщава сайтът парк "Централен Балкан". Решението е било взето на 41-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се е състояла в полския град Краков.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ - „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Включените букови гори в обекта заемат почти 11 хил. хектара, което е около 55% от резерватната площ и над 15% от общата паркова територия. Те бяха идентифицирани като гори с необходимите качества за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, тъй като са представителни, вековни, с високо биоразнообразие, строг законов статут, съгласно националното законодателство и в лицето на Парковата дирекция – с утвърден управленски механизъм, който гарантира опазването им.

Разширеният сериен обект отговаря на критерия за образци на продължаващи екологични и биологични процеси в развитието на екосистемите и цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук на Стария континент. Уникален за обекта е и големият брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство.

Включването на България в европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване. Висока оценка за съхранената дива природа в парк „Централен Балкан“ – национално богатство и възможност за регионално устойчиво развитие.