Фандъкова: От 2010 г. сме инвестирали над 1,1 млн. лева в храмове и манастири

Ролята на вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия

Ролята на официалните вероизповедания е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия. Това каза председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри конференцията на тема „Етика, ценности и религия”, предаде Агенция „Фокус”. Фандъкова посочи, че мисията на сдружението е да успява да привлича граждани, специалисти, експерти и партньори и заедно да коментират и търсят най-добрите решения, които в последствие залягат като основа на политики, които се реализират на различни позиции.

„Днес въпросите за ценностите и религията са ключът в търсенето на стабилност и сигурност както на ниво на глобалните политически решения, така и в местната политика, която трябва да осигури това да живеем заедно, при това да се разбираме и да си помагаме всички хора във всяка общност. Това е предизвикателно и не е просто да се каже и не е лесно да се постигне. Ролята на официалните вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия”, подчерта Фандъкова.

Според кмета на Столична община е важно да се осъзнае и отговорността на политическите лидери в този процес и особено на онези от тях, които се опитват периодично да заиграват със страха на хората, които не търсят решения, а по-скоро се възползват от поводи и създаване на конфликти.

"В политиката много е лесно да се спечели симпатия със страх, но не е възможно да се управлява дълго време и успешно със страх", заяви кметът на София и благодари на сегашното правителство за това, че в момента всички институции работят заедно в търсенето на решения по сложните ситуации.

Фандъкова каза още, че от 2010 година до сега Столична община е инвестирала над 1,1 млн. лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на общината. "София винаги е била символ на толерантност между религиите", коментира Фандъкова, а като доказателство за това тя посочи карето в центъра на София, в което се намират на метри една от друга православна и католическата църкви, синагогата и джамията. "Това е и пример за разбирателството и уважението, които са съществували от столетия. Темата за толерантността в града е утвърждавана от много години", подчерта кметът на София.

По думите ѝ общината поддържа добър диалог с всички вероизповедния. Фандъкова отбеляза и ежегодния Фестивал на религиите, в рамките на който се представят мисиите и темите, които всяко вероизповедания поставя и начина, по който търсят контакта с хората.

„Осигуряваме допълнителни финансови средства за поддържане на различни храмове на територията на града. Откликваме на молбата на всяко едно от вероизповеданията. От 2010 година до сега сме инвестирали над 1,1 млн лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на общината”, каза още Фандъкова.

По думите й общината ще продължи през тази година с предложението за инвестицията на 140 000 лева за възстановителни и реставрационни дейности на храма "Св. Георги Победоносец", храма "Св. Мина" и арменската църква "Св. Богородица".