В. Радев: Все още не се знае каква е причината за пожара край Стара Кресна

Лошата новина е, че още има ветрове по върха, огънят се разпространява

Все още не се знае каква е причината за пожара край Стара Кресна, лошото е, че се разпространява. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с възникналия пожар край Стара Кресна, предаде Агенция „Фокус”.

„Лошата новина е, че още има ветрове по върха, огънят се разпространява нагоре и не може да влязат вертолетите, които сме поръчали от Министерство на отбраната”, поясни министър Радев. „Надявам се да се успокои обстановка и да има дъжд, който да ни помогне”, допълни още той. Министър Радев коментира, че пожарът е обхванал над 900 дка гора.

Той обясни, в отговор на Крум Зарков, че организацията на работата на граничните полицаи няма отношение към образуването на опашки на ГКПП „Дунав мост”. Вътрешният министър подчерта, че за първите 6 месеца на тази година през този граничен пункт са преминали 9 914 649 лица и 654 000 превозни средства. „В сравнение със същия период от 2016-та година, показва нарастване с 68% при лицата и малко по-малко при превозните средства”, аргументира се Радев.

По думите му проверката на документите на всеки преминаващ пътник отнема около 30-50 секунди, а физическата проверка на автомобил – около 1 минута. „Проверката на товарните превозни средства е сведена от 3 до 5 минути, в зависимост от автомобила”, обясни още вътрешният министър.

"От страна на Областните дирекции на МВР във Враца и София се предприемат мерки по контрол и подпомагане на движението, като особено внимание се обръща на уязвимите участъци", каза още Радев.

„След отварянето на КПП-то „Дунав мост” – Видин, главен път Е-79 се натовари много, не само с леки автомобили, но се увеличи и трафикът на товарни превозни средства. пътният участък от Мездра до Ботевград се характеризира с тежки участъци, остри наклони, които правят пътя рисков, особено в дните с интензивен трафик и в двете посоки”, обясни министър Радев.

По думите му в този участък липсват безопасни места за контрол по този участък от пътя, които не позволяват полицейско присъствие на конкретните точки. „Важно е да се отбележи, е контрол в този участък чрез спиране на превозни средства по-скоро би затруднило, отколкото би помогнало движението”, поясни вътрешният министър допълни, че за контрол на скоростта в този участък се използват мобилни камери, монтирани в полицейски автомобили, без да се спират водачите.