Горанов: Проблемът с обезвреждането с опасен отпадък в Девня датира от 2013 г.

Трихлоретанът с общо количество 2640 тона се съхранява в метални резервоари на площадката на "Полимери" АД

Проблемът с обезвреждането с опасния отпадък датира от 2013 г., когато е констатиран теч от съоръженията, в които същият се съхранява. Трихлоретанът с общо количество 2640 тона се съхранява в метални резервоари на площадката на "Полимери" АД в град Девня, които са в много лошо техническо състояние и представляват сериозна заплаха, както за сигурността за населението, така и за замърсяване на околната среда.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпроса на депутата Атанас Костадинов относно разходване на над 14 000 000 лева държавни средства за обезвреждане на опасни отпадъци в частен имот.
Министърът на финансите каза, че през 2013 г. директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна, съгласно Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, издава заповед за предприемане на необходимите действия от страна на "Полимери" АД за несъстоятелност за отстраняване на непосредствената заплаха за възникване на екологични щети. С писмо до РИОЗ-Варна, синдикът на предприятието Иван Балабанов е заявил за невъзможността за изпълнение на тази заповед поради финансовото състояние на дружеството. С решение на ВАС от 2012 г. е открито производство по несъстоятелност на "Полимери АД", посочи Горанов. Той каза, че в тази връзка на основание на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети министърът на околната среда и водите издава заповед от 24 април, с която определя областният управител на Варна за отговорен за изпълнението на превантивните мерки. В същата година е проведена обществена поръчка за изготвяне на проект за техническа спецификация и финансов разчет, представляващ част от тръжна документация за обществена поръчка и е сключен договор от 9 декември 2013 г. с "Екодизайн 2010" ЕООД.
С решение на 31 януари 2017 г. на областния управител на Варна е определен изпълнител на обществената поръчка "Екодизайн" 2010 с предмет транспортиране, екологично третиране чрез крайно оползотворяване на отпадък, съобщи министър Горанов. Основният критерий за оценка на поръчката е избор на най-изгодното предложение при оптимално съотношение качество - цена по комплексна оценка, изчислявана на база на техническо предназначение и предложена цена. Избраният изпълнител е предложил и калкулирал единична цена 5455 лв. за 1 тон отпадък или общо 14 402 млн.лв. Считано от 16 май 2017 г. е в сила сключен договор между областният управител и изпълнителят на обществената поръчка, посочи министърът. Той каза, че по силата на договора финансирането следва да се осигури до два месеца от неговото приключване. Съгласно разпоредбата на закона осъществяването на дейностите на органите на изпълнителната власт се финансира от държавния бюджет като със Закона за държавния бюджет за съответната година се осигуряват средства по бюджета на МОСВ, като конкретният случай касае бюджетът на МС, посочи министърът.
Той уточни, че относно собствеността на имота, където се помещават резервоарите с опасния остатък, от 16 юни 2006 г., "Полимери" АД е собственик на имота и на въпросните резервоари. От 2 юни 2017 г. собственик на имота става "Хъс" ООД гр. Пловдив, докато собственик на резервоарите с трихлоретан продължава да бъде "Полимери" АД. В крайна сметка в изпълнение на разпоредбите на закона и предвид сериозната опасност от настъпване на значителни и трудно поправими екологични щети бе прието постановление 118 на МС от 2017 с което се одобрява разходването на необходимите средства от бюджета на МС, респективно от бюджета на областния управител на Варна, допълни министър Горанов.