Подписаха споразумение за бизнес партньорство между Стара Загора в Иран

Българската група се срещна с губернатора на провинция Лорестан

Бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора посети провинция Лорестан, Ислямска република Иран в периода 9-12 юни 2017 г. Посещението беше по покана на ръководството на Палатата на търговията промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан  и се реализира с активното съдействие на българското посолство в Техеран. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската бизнес асоциация, който допринесе много за успеха на мисията.

Най-важния елемент  на посещението беше конференция на тема Развитие на икономическото сътрудничество между провинция Лорестан и България. Тя се проведе в град Хорамабад.

Преди форума българската група се срещна с губернатора на провинция Лорестан, който декларира пълна подкрепа на неговата администрация за развитието на двустранните отношения. На конференцията бяха представени икономическия, търговския и инвестиционен потенциал на провинция Лорестан, на България и на Старозагорска област. Посланик Полендаков представи състоянието и възможностите за развитие на българо-иранските отношения и съдействието, което може да получи бизнесът от посолството и СТИВ. Последва представяне на членовете на българска делегация, към които беше проявен сериозен интерес. Това се потвърди и на последвалите двустранни срещи. Деканът на Аграрния факултет на Тракийски университет доц. Димитър Панайотов, се срещна с представители на трите висши учебни заведения на Хорамабад,  с които беше уговорено партньорство по широк кръг теми - обмяна на студенти и преподаватели, обучение в България на ирански студенти и докторанти, провеждане на специализирани курсове за обучение, вкл. и дистанционно. Заедно с иранския бизнес бяха определени няколко направления от взаимен интерес, като животновъдство, рибовъдство, растениевъдство, вкл. отглеждане на рози и етерично-маслодайни растения, по които ще се разработят секторни програми за сътрудничество, с участие на заинтересовани фирми от двете страни и с активната научна и експертна подкрепа от Тракийски университет.

По време на конференцията председателите на двете палати тържествено подписаха двустранно споразумение за партньорство, което е продължение на подписаното през 2011 г. при посещението на Лорестанска делегация в Стара Загора. То добива много по-голямо значение сега, след прекратяване на санкциите срещу Иран и от него може да се възползва българския бизнес не само от област Стара Загора. Още повече поради факта, че провинция Лорестан е определена приоритетно да развива икономическите отношения с България.