68 доброволци влязоха в „кухнята“ на Европейското по кану-каяк в Пловдив

Младежите бяха разпределени в над 15 длъжностни характеристики

68 доброволци се включиха в Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени, което се проведе в Пловдив от 14 до 16 юли 2017 г.
Екипът от доброволци е координиран от фондация Национален алианс за работа с доброволци. За фондацията това е девето голямо спортно събитие в последните три години, за което набират, обучават и менажират доброволци.
След европейски и световни състезания по фехтовка, гребане, риболов и баскетбол, за втора поредна години доброволците помагат за успешното реализиране на Европейско първенство по кану-каяк.
Младежите бяха разпределени в над 15 длъжностни характеристики – помагаха за измерване на времето на състезателите, допинг и медицински служби, измерване и контрол на лодките, пресцентър и др.
Средната възраст на участвалите доброволци е 18 години, като традиционно превес имат момичетата – 65% от тях са представители на нежния пол. Освен от Пловдив се включиха доброволци от София, Асеновград, Първомай и др.
Макар и нова за България, темата за доброволчеството в спорта се радва на все по голям интерес от страна на доброволците. Разбира се, от съществено значение са възможностите, които им предоставят българските спортни федерации, които все повече залагат на организираното и мащабно доброволчество, за сметка на стихийното и краткосрочно доброволчество.
Ето какво споделя Катерина (23 г.),  участничка в пето голямо спортно събитие в Пловдив: „Доброволчеството е моята страст. Дава ми възможност да се развивам в много сфери, отваря много врати пред мен – за личностно и професионално развитие и усъвършенстване. В спортните събития участвам, защото е изключително предизвикателство и приключение да си в „кухнята” на спорта. Имам възможност да общувам с много хора от различни култури, да научавам неща за големия спорт, които остават загадка, когато си пред телевизора ”.
„Голямо благодаря за прекрасната работа, която свършихте. Благодаря ви, защото без вас това събитие нямаше да бъде възможно за организиране“, обърна се към доброволците президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Албърт Уудс. Изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова също изказа благодарности към момичетата и момчетата, превърнали се част от отбора, реализирал престижното европейско първенство в Пловдив.