Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен посланикa на Холандия Томас ван Орсхот

Общество

17-07-2017, 16:37

Снимка:

facebook

Автор:

 Мила Иванова

Всичко от Автора

Дипломатът беше отличен за неговите заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Холандия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен извънредния и пълномощен посланик на Холандия Томас ван Орсхот. Дипломатът беше отличен за неговите заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Холандия. 

За мен е особена чест днес да връча на посланик Томас ван Орсхот най-високото държавно отличие на България, каза президентът Радев. Това е признание за огромните му усилия за развитие на отношенията ни - в дух на приятелство и сътрудничество, както и оценка за неговите големи професионални качества и систематични усилия, които той положи по време на мандата си в България, допълни той. Радев благодари на посланик Томас ван Орсхот за професионализма и последователните усилия отношенията между двете страни да се развиват във възходяща посока във всички области от взаимен интерес. Радев увери дипломата, че по време на неговия мандат отношенията ни са се развивали в дух на приятелство и като партньори в ЕС И НАТО. С Вас имахме обща мисия - да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща, каза още държавният глава. Президентът Радев благодари и за експертната помощ от Холандия за покриване на критериите за членството на страната ни в Шенген, за тясното сътрудничество на ниво полиция и граничен контрол, както и за безценната помощ за реформа в правосъдната ни система. Радев подчерта, че благодарение на последователната политика на посланик Орсхот преките инвестиции от холандска страна са достигнали 700 млн. евро през 2015 г. Не по-малко важно е и сътрудничеството в областта на културата, изкуството и образованието, каза още държавният глава.

Тази награда е ясно доказателство за силните двустранни отношения между нашите две страни, към които, се надявам, моят екип и аз дадохме скромен принос, каза посланик Томас ван Орсхот. Като членове на ЕС и НАТО нашите страни имат едни и същи ценности и са изправени пред едни и същи предизвикателства и кризи, допълни той. С общи усилия успяваме да се справим с тях. Чрез солидарност заедно гарантираме сигурността и безопасността си в рамките на ЕС през тези 10 години, в които България значително подобри стандарта на живот. България се показа като надежден и конструктивен партньор и може да разчита на нашата подкрепа за председателството на Съвета на ЕС, допълни той.

В момента се провеждат дискусии за бъдещето на Европа и според нас обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, каза още дипломатът. Обединена Европа обаче може да дава резултат, само ако сме заедно и отговаряме на едни и същи общи критерии. По думите му макроикономическите постижения на България са значими, но потенциалът на българската икономика не е напълно достигнат. Ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система, добави той. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят ръка за ръка и българските граждани заслужават да имат доверие в прозрачна, предсказуема съдебна система, каза още посланик Томас ван Орсхот.