В НС се проведе кръгла маса за преодоляване на агресията сред и срещу децата

Дискусията „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“ беше инициирана от Комисията по въпросите на децата

Възможностите за преодоляване на агресията сред и срещу децата обсъдиха на кръгла маса в Народното събрание народни представители, представители на изпълнителната и на местната власт, на институции и неправителствени организации. Дискусията „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“ беше инициирана от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта съвместно с Държавната агенция за закрила на детето.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов откри форума и подчерта, че се надява кръглата маса да бъде първа стъпка за преодоляване на това явление. Идеята ни е да излезем с конкретни мерки за справянето с този проблем и да предложим решения. По думите му преодоляването на агресията зависи и от законодателната рамка, която трябва да бъде променена и осъвременена. В последните 27 години сериозно се промениха условията и системата, в които живеят нашите деца, и ние трябва да отговорим на проблемите, които произтичат от това, допълни Славчо Атанасов.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта подчерта, че кръглата маса символично е организирана точно в деня, в който се отбелязват 180 години от рождението на най-великия българин и родолюбец Васил Левски. Няма по-голямо родолюбие от това да обичаме, възпитаваме и обучаваме своите деца и да ги превръщаме в добри български граждани, заяви той. От това как ще възпитаме и обичаме децата си, зависи бъдещето на нашата държава, добави Славчо Атанасов.

Темата за детската агресия повече няма да бъде покривана, за нея ще се говори, заяви на дискусията председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Днес е първият от серията разговори за агресията в детска възраст и причините за нея, защото целта ни е в края на годината да подготвим пакет от законодателни мерки с конкретни решения за преодоляване на този проблем, отбеляза тя. Всичко, което правим днес, е инвестиция в бъдещето на българските деца, добави Офелия Кънева.

Трябва да върнем доверието на хората в институциите, трябва да инвестираме в превенцията, за да не отчитаме негативни резултати, заяви на кръглата маса заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Има двойно нарастване на случаите на насилие при децата от 3268 през учебната 2013/2014 г. на 7017 през 2016 г., отбеляза заместник-министърът на образованието Деница Сачева.