Министър Нанков: Поели сме ангажимент за развитието на инфраструктурата в Северна България

В момента се извършва физическото проектиране на 50-те км между п.в. „Боаза“ и разклона на второкласния път II-35 между Ловеч и Плевен

910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. "Ябланица“ и п.в. „Боаза" от автомагистрала „Хемус“. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта, което се проведе в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министър Нанков посочи, че в момента се извършва и физическото проектиране на 50-те км между п.в. „Боаза“ и разклона на второкласния път II-35 между Ловеч и Плевен, като строителството му ще бъде разделено на три етапа. Заложена е проектна скорост на движение 120 км/ч. По този начин ще осигурим икономия с почти 150 млн. лв. поради отпадането на необходимостта от изграждане на подлези, надлези и други съоръжения за преминаване по трасето, коментира той. Очаква се в края на 2018 г. да бъдат завършени техническите проекти и преминати процедури по ОВОС, както и изготвени парцеларните планове, стана ясно още от думите на инж. Атанасов.

Поели сме ангажимент за развитието на инфраструктурата в Северна България. Основни наши приоритети са „Хемус“, както и автомагистрала Русе – Бяла - Велико Търново, заяви още министър Нанков. Вече е избран изпълнителят за участъка от АМ „Хемус“ между п.в. Белокопитово и п.в. „Буховци“. Строителството на отсечката може да стартира още през тази година, ако няма обжалвания, посочени той.