Отменено е дарението за Военния санаториум поради погазена воля на дарителя

Животът

19-07-2017, 17:20

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сагата със санаториума продължава: Военни винят Иван Алексиев

Лично кметът Иван Алексиев внесе докладната записка

Да бъде отменено дарение, което през 1932 г. Градският общински съвет на Анхиало прави в полза на държавата с цел построяване на „Почивна станция на инвалидите” в града, решиха общинските съветници в Поморие. Искането беше внесено от кмета на общината Иван Алексиев. Градоначалникът го мотивира с факта, че с решение на Министерски съвет, волята на дарителя е била нарушена, след като в края на 2016 година народното събрание одобри вливането на лечебницата в капитала на велинградското търговско дружество „МБПЛР - Вита” ЕООД.
С превръщането й от публична държавна в частна държавна собственост волята на анхиалци беше погазена безогледно и неочаквано. „Непаричната вноска на санаториума е: 7 918 000 лв., представляващи стойността на недвижимия имот, още 953 100 лв. движими вещи плюс 1 000 000 лв., отпуснати на „Вита ” от Министерството за ремонт. За съпоставка стойността на имуществото на цялата велинградска болница е 819 000 лв. И това, ако не е подигравка с поморийци?!”, каза кметът Иван Алексиев, изнасяйки повече информация около казуса.
След прехвърлянето, през февруари БДПЛР „Свети Георги” затвори, персоналът ѝ бе съкратен, а лечебната кал в тръбите пресъхна. Преди близо месец обаче управителят на търговско дружество „ВИТА” – Велинград преряза лентата на рушащата се вече сграда, без нито един специалист, без да приема пациенти и без да има разрешение за извършване на лечебна дейност, пишат от община Поморие. 
От  учредителния акт на „новия клон” в Поморие стана ясно, че не държавата, а едноличният собственик на капитала /Министърът на отбраната/ има редица правомощия да се разпорежда с имота. Алексиев не за първи път сподели опасенията си, че крайната цел е умишленото довеждане на калолечебницата до крах.
Обръщайки се към общинските съветници, кметът добави: На вас ви е ясно, но трябва и на другите хора да им стане ясно, че всички твърдения за това как кметът пречи, а Общината цели да присвои имота, за да построи хотел или да злоупотреби по какъвто и да е начин, са абсолютни спекулации. Единственото, което Общината цели, е да спаси санаториума от протегнатите ръце в момента, за да не размахват външни хора пръст. След взетото днес решение за отмяна на дарението, предстои искът да бъде внесен в съда. В случай че искът бъде удовлетворен, Община Поморие ще предприеме мерки, за да подари имота отново на държавата.