Русия иска развиващи се страни от Азия и Африка в Съвета за сигурност на ООН

Свят

21-07-2017, 06:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ООН: Има напредък за преговорите за Сирия, но няма пробив

Развиващи се страни от Азия и Африка трябва първи да влязат в един бъдещ разширен състав на Съвета за сигурност на ООН

Развиващи се страни от Азия и Африка трябва първи да влязат в един бъдещ разширен състав на Съвета за сигурност на ООН, каза снощи руският заместник-постоянен представител в световната организация Владимир Сафронков, цитиран от ТАСС. Той говори на заседание на Общото събрание на ООН, посветено на реформирането на Съвета за сигурност.
"Смятаме, че преимуществено право да получат места в Съвета за сигурност трябва да имат развиващи се страни от Африка и Азия. Уверени сме, че тези държави разполагат с достатъчен потенциал да внасят осезаем принос за гарантирането на международния мир и сигурност. Това би гарантирало балансиран и надежден характер на бъдещите решения на съвета", каза руският представител.
Според Сафронков въпросът за реформирането на Съвета за сигурност е един от най-важните в дневния ред на световната организация. Той констатира наличието на "съществени различия" в позициите на държавите, проявили се в хода на последната сесия на междуправителствените преговори по въпроса. Руснакът изрази мнение, че трябва да бъде намерено такова решение, "което да получи значително по-голяма подкрепа от формално необходимите за целта две трети от страните членки".