Първа реколта пчелен мед получиха в ДГС - Якоруда

Изцентрофугирани са 20 килограма екологично чист продукт от собствени кошери

Първа реколта висококачествен полифлорен пчелен мед произведоха в „Държавно горско стопанство Якоруда”. Изцентрофугирани са 20 килограма екологично чист продукт от собствени кошери, разположени в борова гора в непосредствена близост до стопанството.

Районът около Якоруда е изключително богат на дървесни видове, различни билки и растения. Затова служители на стопанството, които са любители пчелари, решават да направят държавен горски пчелин. С подкрепата на Югозападното държавно предприятие през 2016 г. закупуват цялото оборудване, а 5 пчелни семейства са дарени от самите горски. Амбицията им е тази година броят на семействата да се увеличи с още пет, тъй като по Закона за пчеларството трябва да има най–малко 10 семейства, за да се регистрира пчелин.

„Целта ни в началото е да успеем да създадем силни и жизнени пчелни семейства. Ако съумеем да ги задържим здрави до следващата пролет, тогава ще можем да очакваме и добър приход”, казва директорът на „ДГС Якоруда” инж. Васил Стамберов. За вбъдеще от териториалното поделение на ЮЗДП имат идея пчелинът да се използва и като място за образователна дейност с ученици от училищата в района.

Горите имат много функции, но към момента двете основни дейности, осигуряващи приходи, са производството на дървесина и ловното стопанство. Затова

ЮЗДП подкрепя страничните ползвания като възможност за разнообразяване на дейностите и приходите от горите.