ЕС е готов да помогне на Гърция след силното земетресение от 21 юли

Свят

22-07-2017, 06:00

Снимка:

youtube/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Двама души загинаха при мощното земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер в 1,31 часа на 21 юли

Европеският съюз е готов да помогне на Гърция за преодоляване на последиците от силното земетресение, разлюляло снощи остров Кос. Това обяви еврокомисирят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, цитиран от ТАСС.
Внимателно следим ситуацията след земетресението в Егейско море и Евросъюзът е готов да помогне, каза Стилианидис.
В петък земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разлюля турския бряг и гръцкия остров Кос, причинявайки жертви и разрушения.
Епицентърът на труса бе локализиран на 10 км от турския курорт Бодрум и на 16 км от гръцкия остров Кос.
Вълни с височина 1,5 метра са се образували днес при цунами, предизвикано от силното земетресение, съобщи електронното издание на турския в. "Миллиет", като се позовава на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).
По данни на базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли вълните са навлезли на 100 метра навътре (на турска територия).
Двама души загинаха при мощното земетресение в 1,31 часа с магнитуд 6,7 по Рихтер (според Американския геофизичен институт). Над 200 души бяха ранени при труса, засегнал остров Кос и турското егейско крайбрежие.
Над 350 души са получили медицинска помощ в Бодрум след земетресението, съобщи турското министерство на здравеопазването, цитирано от агенция Франс прес. 25 от тях остават в болница. Някои са с фрактури, но нито един не е в тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Ахмет Демирджан.
Пострадалите са настанени в градината на болницата, тъй като покривът на сградата е претърпял щети.
Над 200 вторични труса са регистрирани досега, като най-силният е бил с магнитуд 4,8 по Рихтер.