Близо 200 тона дрехи са събрани в контейнерите на БЧК за година

Общество

22-07-2017, 14:07

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК започна акция за раздаване на храна на инвалиди

На всеки килограм БЧК получава по 10 ст. от рециклиращата фирма

Близо 200 тона употребявани дрехи са събрани в контейнерите на БЧК в София за една година. Всеки, който реши да разчисти гардероба си, може да остави старото си облекло в "Кофите за текстил" - в помощ на нуждаещи се хора.
В София са поставени повече от 30 броя контейнери. Лесно може да се разпознаят по обозначаващите стикери, които дават указания как и какво може се пусне в контейнера.
Част от дрехите, събрани в контейнерите, се сортират на мъжки, дамски и детски и се складират за бедствен резерв, който периодично се подменя. Друга част от текстила се преработва като ресурс в машиностроенето и строителството. На всеки килограм БЧК получава по 10 ст. от рециклиращата фирма.
В почти всеки голям квартал на София има възможност да се дарят на Червения кръст непотребните дрехи, одеала и завеси - всичко от текстил, опаковано предварително в торбичка. Информация за местоположението на специалните маркирани контейнери може да се намери в сайта на БЧК.
Акцията стартира в Пловдив преди година. Идеята е взаимствана от други европейски държави, а от БЧК планират да развият инициативата си и в други градове в страната.