„ДКЦ – 1 Велико Търново“ единствен разполага с техника за диагностика на остеопороза

Животът

23-07-2017, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заболяването е епидемия сред жените, всеки месец откриват по един нов болен мъж

Всеки месец поне един мъж разбира, че е с остеопороза, след извършено изследване с DEXA скенер за измерване на костната плътност в „ДКЦ – 1 Велико Търново“ ЕООД. Всяка трета от 5 жени, преминали изследването, са с доказана остеопороза, а две от пет дами показват стойности на остеопения (начална форма на остеопороза). Смущаващите цифри само потвърждават прогнозата на Световната здравна организация, че през 2050 г. човечеството ще се бори с епидемия от счупвания, убедена е Диляна Атанасова – рентгенов лаборант с 12-годишен опит в диагностицирането на болестта.

Прегледът с DEXA скенер на лумбални прешлени и бедрена шийка е златен стандарт в медицината за измерване на костна плътност, а с техниката в областта разполага само „ДКЦ – 1 Велико Търново“ ЕООД. Единственият световнопризнат метод за диагностика на остеопороза не се поема от Здравната каса и пациентите сами заплащат стойността му. Всеки, който се диагностицира с намалена костна плътност, се насочва за консултация и лечение към специалист ендокринолог и/или ревматолог. Самото изследване трае от 7 – 8 до 10 минути, но с отчитането и описването на резултатите отнема максимум до 20 минути. Работното време на рентгенов лаборант Диляна Атанасова е всеки делничен ден от 8:30 до 15:30 ч. Изисква се предварително записан час на тел. 062/660 283, а след 15:30 ч. записването става на тел. 062/621 960.

Думата „остеопороза“ буквално означава „порести кости“, т.е. кости с миниатюрни порички или дупчици. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си, което води до по-чести счупвания, особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости.

Костната плътност намалява много бързо след 50-ата година, а някои рискови фактори способстват това. Такива са наличието на заболяване на щитовидната жлеза, наследствена обремененост, менопауза при жените, спазването на продължителни диети и неправилно хранене, заседналият начин на живот, консумацията на много кофеин, тютюн и алкохол, прием на определени медикаменти и ниски стойности на витамин D в организма.

Затова препоръката е всяка жена в менопауза да се изследва веднъж годишно на ДEXA скенер. Заболяването не просто влошава качеството на живот и води до инвалидизация, то е и причина за леталитет.