Румяна Арнаудова: Свидетелите по повдигнатите обвинения срещу Мартинов не са поискали защита

Бившият координатор на ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов се разследва за пет престъпления

Топ прокурори са в Добрич, заради информация за оказван натиск върху свидетели по „Суджукгейт”. Разследването се води срещу депутата и бивш координатор на ГЕРБ в региона - Живко Мартинов. Той е обвинен в изнудване за четири тона суджук, които искал от името на премиера Бойко Борисов.

Нито един от свидетелите по повдигнатите обвинения срещу народния представител Живко Мартинов не е поискал защита от МВР или от бюрото, това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред журналисти в Добрич. Ако такава бъде пожелана от тях, ще я получат, каза Арнаудова. Досега са разпитани трима свидетели, в момента се разпитват други трима, предстои разпит и на други днес и утре. Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан, но вероятно другата седмица. Специализираното звено „Антикорупция“ провежда процесуално-следствени действия. 10 служители на бюро „Защита на свидетелите“ са в Добрич. Причината са индикации за упражняване на натиск по отношение на лица, подали сигнали по случая с депутата и изразили опасения пред наблюдаващия прокурор, че може да им се случат „сравнително неблагоприятни неща“. Обстоятелствата бяха определени и като съвпадение на събития, но това е дало основание да се потърси помощ и защита на свидетелите. „Ще разпитваме до момента, в който хората имат желание да говорят“, каза прокурор Арнаудова.

Прокуратурата има информация, че са започнали масирани проверки на фирмите на някои от свидетелите. Има и случай на затворена пицария със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил заповедта като незаконосъобразна, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Арнаудова отбеляза, че всичко това е свързано с престъпления, за които е образувано досъдебно производство. Тя припомни, че освен това, което стана публично известно, свързано с изнудване, Прокуратурата разследва престъпление против правосъдието, против реда на държавното управление и против личността.

На журналистически въпрос дали народният представител Живко Мартинов вече е разпитван, прокурорът отговори, че той ще получи призовка, за да се яви в качеството на обвиняем в момента, в който бъдат събрани достатъчно доказателства.

В Добрич е и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в 13.30 ще даде пресконференция, за да обяви промените в областното и общинското ръководство на партията.