Елен Герджиков: Подготвяме стратегически документ за развитието на София до 2050 г.

Тази визия за развитие на София е една от най-важните за градоустройствата

В срок от 19 месеца трябва да бъде представен финалния вариант на "Визия за развитие на София" - стратегически документ за развитието на града до 20150 година, в който ще участват експерти от различни области. Това заяви в ефира на БНТ Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, който сподели, че основната философия е разбирането за София като зелен и иновативен град.

"Това е една споделена визия за развитието на града в бъдеще - как да се развива градът, но не само като градоустройство. На базата на тази част от визията ще бъде подготвена през другата година и промяната в общия устройствен план. Нещо, което стана ясно, че трябва да се направи през последните месеци и година, когато се случиха граждански конфликти на различни места в София. Няколко такива случаи имаше в кв. "Младост". Там се очаква при промяната на общия устройствен план да бъдат защитени зелените територии. Нашето виждане е ,че там,където могат да бъдат спасени имоти с инвестиционни намерения, трябва да бъдат направени", каза още Герджиков.

Председателят на Столичния общински съвет заяви, че тази визия за развитие на София е една от най-важните за градоустройствата, но има и други свързани с икономическо развитие, здравеопазване.

"Визията трябва да отговаря на 3 въпроса - накъде искаме да вървим, как да стане и да има ориентири дали вървим в правилната посока. Легитимността идва в начина на нейното създаване. Тя ще бъде създадена чрез съвместен диалог с гражданите на София. Срещи с експерти, граждани и засегнати лица. Философията около която трябва да се завъртят всички решения е разбирането за София като зелен и иновативен град", обясни той.

Герджиков заяви още, че се предвиждат конкретни мерки за подобряване на сигурността и допълни, че всички нови автобуси са оборудвани с видеонаблюдение. Той сподели още, че се върви в правилната посока за велоалеите и всеки един нов булевард има, като се очаква и на бул "Дондуков". П

оследното решение на общинския съвет за нови зелени зони включва части от Лозенец и район Средец. Герджиков сподели още, че е в ход събирането на обществените поръчки по събиране на оферти за ремонт в Западния парк. След процедурата веднага ще започне ремонтът, който трябва да приключи в рамките на следващата година.

Относно сигурността в парковете той каза, че се прави изследване и общинския съвет е готов да гласува допълнително финансиране за повече видеонаблюдение, ако има нужда.