Зам.- министър Ваня Колева откри Конгрес на Европейските студенти демократи във Варна

Гостуват над 100 младежи от близо 30 държави

България е домакин на конгрес на EDS (Европейските студенти демократи), който днес бе официално открит във Варна. Гостуващите над 100 младежи от близо 30 държави бяха приветствани от зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.
Тя запозна делегатите на EDS с програми, по които работи ресорното министерство, като изтъкна предвидената възможност по програма за младежки дейности 2 млн. лв. от данъка за хазарта да се инвестират в мерки за борба с агресията. „По процедурата за кандидатстване през 2017 г. са подадени 64 проекта от цялата страна”, отчете Ваня Колева.
Тя допълни, че чрез Националната програма за младежта 2016-2020 г. вече са изградени 36 младежки информационни консултантски центрове и се дава възможност в среда без административни тежести неправителствени организации и младежки неформални групи да реализират своите проекти. „Вече се изпълняват 49 проекта. Целта е младите хора да бъдат активни и да променят своето бъдеще”, посочи зам.-министърът.
Тя поздрави Варна за спечелената титла Европейска младежка столица през 2017 г. и анонсира, че именно тук министерството предвижда да бъде отбелязан 12 август – Международният ден на младежта. „Съвместно с община Варна ще организираме поредица от инициативи, включително и хепънинг, като ще обявим и осемте младежки посланици на България – успешни млади хора, спортисти и изпълнители с големи постижения. Мотото ще бъде „България обича младите“, разкри Ваня Колева.
Тя обяви, че министерството вече е набелязало своите приоритети в сектор „Младеж” във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Ще организираме традиционната младежка европейска конференция, в която очакваме да вземат участие над 250 младежи от всички 28 страни членки, както и от страните от Западните Балкани. Те ще имат уникална възможност да се включат в изработването на конкретни препоръки, които ще предложим на Еврокомисията. Така участниците ще допринесат за бъдещето на младите хора в европейски мащаб”, подчерта още зам.-министърът на младежта и спорта.
В качеството си на зам.-председател на EDS Митя Атанасов от МГЕРБ коментира, че 5-дневният конгрес, който се провежда веднъж годишно, е най-важното работно събитие на организацията Европейски студенти демократи. „На този форум обсъждаме предложения за законодателни промени, които изпращаме към групата на Европейската народна партия в Европарламента. Там съответно ги разглеждат и вече неведнъж се е случвало част от предложенията ни да стигат до обсъждане и гласуване в ЕП”, посочи Атанасов. Той даде за пример инициативата на младежи от Унгария, която срещна подкрепа и в страни като България и Румъния, да се повдигне въпросът за различното качеството на продукти, произвеждани от големи международни частни компании.
„На конгреса в Европейската младежка столица ще дискутираме участието на младите хора на ръководни позиции и законите, свързани с младежките дейности, на европейско ниво”, посочи още Митя Атанасов. Той информира, че предстои и избор на ново ръководство на EDS, какъвто се провежда всяка година. МГЕРБ отново има номинация в лицето на Стилияна Пенева от София.