Късче от героичното Самарско знаме е изложено в РИМ - Стара Загора

Заралии

28-07-2017, 10:44

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мирела Демирева с личен рекорд на турнира „Самарско знаме”

Очакват силен турнир „Самарско знаме“

Изложбата е част от тържествената програма на Община Стара Загора по случай годишнина от историческите за града събития

На четвърто експозиционно ниво в Регионалния исторически музей Стара Загора снощи бе открита историческата изложба „Знамето на свободата“, посветена на 140-та годишнина от боевете за Стара Загора. На официалното откриване присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев и др.
Изложбата е част от тържествената програма на Община Стара Загора по случай кръглата годишнина от историческите за града събития (1877-1878 г.). В нея са представени над 250 експоната, свързани с Руско-турската освободителна война в района и боевете за Стара Загора. От името на министъра на културата Боил Банов поздравителен адрес прочете неговият заместник Румен Димитров. Проф. Марин Добрев изрази надежда, че младите хора в Стара Загора ще отделят време, за да се запознаят с най- мащабната изложба от тази епоха, която историческият музей в града е представял.
Зам.-кметът Иванка Сотирова обясни, че Община Стара Загора е подготвила цялата програма на тържествата, по случай 140-та годишнина от боевете за Стара Загора, с много емоция и желание. „Надяваме се, че ще възбудим паметта на старозагорци за великия подвиг на бранителите на града“, изрази надежда тя. Главният уредник на Регионалния исторически музей Ваня Ценкова изказа благодарност на Николай Гичев, голям приятел на музея, който в годините неведнъж е подпомагал работата на музея, предоставяйки ценни документи, медали и други трофеи от времето на Руско-турската война.
„Знамето на свободата“ представя оригинално късче от Самарското знаме, както и екземпляр от Манифеста на руския император Александър II, с който е обявена войната. В експозицията е подредена и капсула с пръст от родния град на подполковник Калитин. Сред ценните експонати са изложени оръжия на руската и турската армия. В изложбата са включени и 17 графики и 9 художествени творби. Изложбата е отворена за посещение на желаещите до края на месец септември.
Днес в Стара Загора, по повод отбелязването на 140-та годишнина от боевете за града по време на Руско-турската война, пристига петчленна руска делегация от побратимения град Самара. Делегацията, предвождана от Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на Самара, ще участва довечера в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой. Утре гостите ще се срещнат с представители на ръководството на Община Стара Загора, ще посетят Регионалния исторически музей и Музея на религиите, а в 18.30ч. ще отпътуват за Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където ще наблюдават възстановката, пресъздаваща боевете за Стара Загора през 1877 г. и спасяването на Самарското знаме.