Красен Кралев: Програма за развитие на детско-юношеския футбол е един много успешен проект

Министърът посети подготвителния лагер на юношите на „Черно море”, „Верея”, „Етър” и „Нефохимик” в Сливен

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира подготвителния лагер, организиран като част от второто издание на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол в Сливен. На комплекс „Спорт Палас” в момента се подготвят отборите до 19-годишна възраст на „Черно море”, „Верея”, „Етър” и „Нефохимик”.
Програмата се финансира от ММС и се реализира по проект на Българския футболен съюз. През миналата година нейният бюджет беше 1 милион лева, като участие в подготвителните лагери взеха 12 отбора. За второто издание на Програмата през 2017 г. бюджетът е увеличен на 1 150 000 лева и броят на отборите нараства до 16 – всички клубове от Първа професионална лига и най-добре представящите се от Втора лига. Подготвителните лагери се провеждат в три възрастови групи (до 15, до 17 и до 19 години) в Сливен и Банско в периода 24 юли до 23 август.
„Това е един много успешен проект, който стартирахме миналата година, а сега увеличихме бюджетът и отборите, като направихме редица подобрения. Виждам, че всички са много доволни, защото опитваме да изградим единна система за подготовка на юношеските отбори”, заяви Красен Кралев.
Министър Кралев проведе разговори с треньорите на всички отбори, с първия вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков и със заместник-изпълнителния директор Антон Попов.
Програмата поема всички разходи по настаняване на отборите, храна, тренировки, контролни срещи, съдийски такси и медицинско обезпечаване. На всички състезатели се правят физически тестове от представители на отдел „Детско-юношески футбол” към БФС и националните селекционери за съответната възраст, за да се следи работата на клубовете по отношение на физическата подготовка през последната година и да се сравнят резултатите със същите тестове от предходната година.
Посещението на министъра съвпадна с тренировка на „Черно море” и той изгледа част от нея. Играчите на варненския отбор благодариха специално за реконструирания стадион „Тича”, който отново отваря врати след извършения ремонт.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен