Петкова: Програмата за продължаване експлоатацията на V блок на AЕЦ „Козлодуй“ е изпълнена

Плановете ни са срокът на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде удължен поне с 20 години

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ има проектен ресурс за експлоатация до 2017 година, а шести до 2021 година. Плановете са срокът им на експлоатацията да бъде удължен поне с 20 години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос относно изпълнението на графика за удължаване на ресурса на експлоатацията на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде Агенция „Фокус“.

„Това е тема, която е основен приоритет в нашата управленска програма и е свързана с нашата енергийна сигурност“, заяви тя.

„Беше проведено комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Разработени бяха програми за подготовка за продължаване срока на експлоатацията им със срок за изпълнение 2014-2017 за пети блок и 2016-2019 за шести блок“, обясни Теменужка Петкова.

„Програмата за продължаване експлоатацията на пети блок е изпълнена. На 27 октомври 2016 година АЕЦ „Козлодуй“ подаде пълния пакет документи за подновяване на лицензията за експлоатация на пети блок за 10 години“, поясни министърът и допълни, че се очаква лицензията да бъде издадена преди изтичане на досегашната, чийто срок е до 5 ноември 2017 година.

„За блок шест са предвидени 227 мерки за изпълнение. На 28 януари 2016 година е подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Русатом сървиз“ за разработване и обосновка за продължаване на срока на експлоатация до 60 години“, посочи Теменужка Петкова. По думите й дейностите по проекта се извършват в рамките на планираните срокове и обеми, при спазване на заложения график, а пакетът документи трябва да бъде предаден в срок до 2 октомври 2018 година.

„Няма нерешени въпроси, организационни или технологични пречки, които да застрашават или забавят изпълнението на дейностите по проекта за продължаване срока на експлоатация“, каза още министърът на енергетиката.