С военен ритуал и тържествена проверка-заря почетоха паметта на загиналите в боевете за Стара Загора

Ритуалът на площада завърши с 3-минутна заря

Председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главче прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти на Втора механизирана бригада, които участваха в тържествената проверка (заря) по повод 140-годишнината от боевете за Стара Загора, която се проведе на площада пред общината. В тържествената проверка-заря участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Недялко Ников, зам.-командир на Втора механизирана бригада, представители на Руското посолство и гости от Самара, народни представители, общински съветници, знаменна група, военния духов оркестър, факлоносци и почетни роти от Втора механизирана бригада и др.
С думи, по случай отбелязването на годишнината, към множеството на площада и гостите най-напред се обърна кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Днес ние се прекланяме пред подвига на загиналите български опълченци и руски воини за свободата на Стара Загора и свободата на България. Преди 140 г беше извършен истински подвиг, защото тези хора проляха кръвта си и дадоха най-свидното – живота си, макар врагът да ги превъзхождаше като численост. За да можем всички ние да се наричаме днес народ, да можем да възстановим държавността си, да възстановим града си.
Да, Стара Загора възкръсна от пепелищата. Затова на баира край Чадър могила е издигнат паметника на Самарското знаме – символ на възстановяването на нашия красив град, на Възкресението на България. Затова, защото всички трябва да уважаваме този подвиг и тази саможертва и да предаваме на младите родолюбието като висша ценност. С провеждането на този ритуал почитаме всички герои, които не позволиха Самарското знаме да бъде пленено, които дадоха отпор при Шипка, както и хилядите старозагорци – изклани, избити от османските орди“, заяви старозагорският кмет.
В тържественото си слово председателят на Народното събрание отбеляза, че в първата голяма битка на Руско-турската война – тази при Стара Загора, 3 500 български опълченци и малцина руски воини храбро се сражават с 16-хилядна армия и след ожесточени боеве защитниците на града са принудени да отстъпят от позиците си, но спасяват бойния си флаг – знамето на Трета дружина – Самарското, и то се превръща в национална светиня. „Това знаме, носител на ордена „За храброст” Първа степен, напоено с кръвта на тези, които са го защитавали с цената на живота си при Стара Загора, Шипка и Шейново, за нас – българите, е символ на героизъм, доблест и мъжество“, подчерта председателят на парламента. Той припомни и оценката на командира на опълченците – ген. Столетов, който в рапорта си до началника на щаба на Руската дунавска армия пише: „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се сражават и умират като герои”. „Днес, заедно с преклонението пред подвига на защитниците, свеждаме глави и пред паметта на хилядите жестоко избити невинни граждани, пред мъченичеството на осиротелите и прокудените“, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му тържествата по повод 140 години от боевете за Стара Загора показват, че жителите на града помнят и тачат героизма на опълченците и грижливо съхраняват спомена за делата на предците си и така възпитават в децата и младите хора самочувствие и национална гордост.
Под светлината на запалени факли командирите на роти извършиха вечерната проверка и рапортуваха, че личният състав е налице, с изключение на геройски загиналите в борбата за Свободата и независимостта на Република България. С едноминутно мълчание и падане на колене официалните лица и присъстващите граждани почетоха паметта на загиналите в борбата за свободата и независимостта на Република България!
Ритуалът на площада завърши с 3-минутна заря, след което официалните лица се отправиха към Античния форум „Августа Траяна“. Там в 21.00 ч. започна тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора. В първата му част на диригентския пулт застана старозагорският митрополит Киприан.