Борисов: Безработицата е само за тези, на които не им се работи

Из цяла България в момента строят заводи, а хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася

Безработица има за тези, които не искат да работят. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик, предаде Агенция „Фокус“.

“Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът ни е сега много бързо през техникумите, през дуалното обучение да образоваме повече, да повишаваме квалификацията. От 1 септември с програмата, която сме направили, всяко българско дете да е в училище и, който го възпрепядства съответно да получава санкция, защото в последствие виждате - инвеститорите са тук, а ние не можем да им отговорим с високо производителна и квалифицирана работна ръка“, заяви премиерът.

„Днес можем да се поздравим с поредния добър партньор в България и да пожелаем в следващите години да се развие с тези 2 700 работници“, допълни той.

„След срещата в Берлин нещата много потръгнаха и мога да се обзаложа с вас, че след септември, след изборите в Германия, много по-голям интерес ще има към България“, каза още Борисов.

„До преди няколко години говорехме за безработица. Сега тя е под 7% и всъщност тези, които не искат да работят, са безработни. Да се надяваме, че новите собственици с това мощно и високотехнологично производство ще дават и добри заплати“, коментира премиерът. Той се обърна към работниците с думите: „Дойде време да се радваме, че ви има“. Той обясни, че само преди няколко дни в Ямбол е открита огромна инвестиция, която е най-голямата на Балканите като разпределителен център.

„Ако е казал Господ през следващия месец ще открием в Плевен инвестиция за над 100 милиона лева с 8 000 работни места. Искам да благодаря на целия немски семеен бизнес, който е гръбнакът на немската икономика и разбира се на канцлера и на всички наши приятели там, защото България е дестинация за инвестиции на немските компании от Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен. Из цяла България в момента строят заводи, а хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася. Това може само да радва икономиката на една страна. И когато бяхме в Берлин дойде целият немски бизнес заедно с финансовия министър, защото интересът към нас не е интерес на думи, а той се случва“, каза още Борисов.

Той допълни, че ние трябва да отговорим с квалифицирана, с дисциплинирана, с умна работна ръка, ако искаме просперитетът на държавата да върви. По думите му трябва само здраве и търпение, защото нещата вървят добре.

На откриването присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева, президентът през периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев, областният управител Стефан Мирев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Андреас Костал, собственик на германския концерн и Йоахим Грабовски, управител и генерален мениджър на чешкото представителство на компанията. Фирмата открива в Пазарджик предприятие, в което са вложени инвестиции за над 32 милиона евро, открити са 1 300 работни места, като има плановете за откриването на още 1 700 работни места.