Борисов пред Иванов​: Нуждаем се от повече прагматизъм в отношенията ни

Иванов сподели, че се радва за подписването на Договора за добросъседство

Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме. Това заяви президентът на Република Македония Георге Иванов по време на среща днес в Скопие с министър-председателя на България Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Иванов сподели, че се радва за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и добави, че това е нов етап в отношенията между двете държави. По думите му Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка.

"Сега следва да потвърдим и на практика подписания Договор", отбеляза от своя страна премиерът Бойко Борисов. По думите му двустранните отношения се нуждаят от повече прагматизъм и сключените днес документи са първи крачки в правилната посока, които ще донесат преки ползи на гражданите на България и на Република Македония.

Българският министър-председател също акцентира върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, което е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Борисов даде висока оценка на започналия активен политически диалог на правителствено ниво и изрази очакване той да бъде разширен както в парламентарното му измерение, така и със срещи на най-високо равнище. Министър-председателят предаде на Георге Иванов поздрави и от българския президент.

В България съществува широк политически консенсус относно подписването с Република Македония на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Недвусмислен израз на желанието за отваряне на нова страница в отношенията между двете държави е категоричната подкрепа на парламента, изразена в единодушно приетата от народните представители на 27 юли т. г. декларация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери. Министър-председателят посочи, че подписаният днес Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е база за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения. Той изрази очакване документът, който дава перспектива за сътрудничество, основано на европейските ценности, да бъде разгледан приоритетно и ратифициран от парламентите на двете страни.

„След сключването на Договора очакваме конкретни стъпки за неговото прилагане, които нагледно да покажат както на гражданите на нашите две страни, така и на европейските ни партньори, наличието на воля за укрепване на отношенията ни на нова основа”, каза българският министър-председател като подчерта, че парламентът е трибуната, която може да предложи работещи решения.

„Договорът е една добра перспектива за добросъседство между двете държави. Видна е разликата във всички отношения между страните-членки на ЕС и останалите държави. Искрено ви подкрепяме за ЕС и НАТО“, отбеляза премиерът Борисов. По време на срещата той благодари за отправената покана към председателя на Народното събрание Димитър Главчев за посещение в Република Македония.

Министър-председателят посочи, че в Европа също приветстват подписването на Договора. По думите му документът отваря нови възможности пред страните за бизнес, икономика, развитие на инфраструктурата. „Критици има навсякъде. Но истината е, че ако направим Коридор номер 8, свързвайки с Дунавската стратегия, с Черноморската стратегия, ще отворим региона си навсякъде“, заяви още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в централата на партията в Скопие. Като лидери на партии, които са членове на ЕНП, двамата се обединиха около разбирането, че единственият възможен път пред Република Македония и България е европейският.