5 горски пожара са регистрирани през юли на територията на СИДП

В рамките на миналия месец на телефон 112 са получени 18 сигнала

Пет пожара са регистрирани през изминалия месец на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Всички инциденти са причинени в резултат от човешка небрежност, като два от тях са възникнали вследствие на безотговорно хвърлени неизгасени цигари.
Благодарение на бързата реакция на горските стражари и на служителите на Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” при юлските пожари, обхванали обща площ от 5 дка, са горели само сухи треви.
Четири от инцидентите са станали в обхвата на ДГС „Варна” –  три край варненския квартал „Виница” и един в землището на град Аксаково. Петият низов пожар е възникнал в боров масив на територията на ПП „Шуменско плато“.
В рамките на миналия месец на телефон 112 са получени 18 сигнала, като четири от тях са за горски пожари.
От началото на годината до края на юли в обхвата на Североизточно държавно предприятие са регистрирани общо 13 пожара. Всички са низови, а общата площ, която са обхванали, е 71 дка, отчитат още от СИДП.
Горските стражари апелират гражданите да бъдат внимателни при боравене с огън и напомнят, че глобата за запален огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горите е 500 лв. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените за целта зони на държавните горски и ловни стопанства.