Германия трябва да изплати репарации от Втората световна война на Варшава

Свят

02-08-2017, 16:50

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поне едно дете е загинало, а четири са ранени от ураган в Германия

Първите месеци на Варшавското въстание са „били геноцид“

Министърът на отбраната на Полша Антоний Мачеревич заяви, че Германия е длъжна да плати на Полша военните репарации за нанесените поражения и извършените престъпления по време на Втората световна война, предава ТАСС. „От правна гледна точка, без съмнение, Германия е длъжна да плати на Полша репарациите“, каза той.

„Не е вярно, че Полша се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Тази съветска колония, именувана „Полска народна република“, частично се е отказала от репарации, които са били свързани с територията на марионетъчната съветска държава ГДР.“, добави Марчевич и призна, че действително е имало отказ от репарации, но това „никога не е било закрепено от формално-правова гледна точка, а е било чисто политическо-публицистичен акт.“

Според неговите думи, първите месеци на Варшавското въстание са „били геноцид“. „Това не е била борба с бунтовници, а убийства са се извършвали във всяка къща и всеки апартамент“, подчерта Марчевич.

„Германия трябва да се опита да изкупи вината си, да изплати този страшен дълг, който те имат по отношение на полския народ. Това е единственото, което трябва да направят“, констатира полският министър.