Петкова: Договорът беше ясен сигнал какви трябва да бъдат отношенията на Балканите

Най-важно за нас е сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ

Работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави. Това заяви в ефира на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Очаква се резултатите да станат ясни в началото на следващата година.

През есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година. "До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан"", съобщи още Петкова.

"Проектът за газов хъб "Балкан" отговаря изцяло на изискванията на ЕС по отношение на това до какво ще доведе- от една страна до диверсификация на източниците, развитие на пазара. Техническото задание е готово. Просто е въпрос на дни поръчката да бъде обявена. Така, че с голям интерес ще очакваме това предпроектно проучване. Тук искам само да допълня една много важна информация свързана със скептиците, които смятат,че няма да има интерес към един такъв проект , или той няма да може да се реализира. Ние имаме не само подкрепата на ЕК, за реализацията на този проект - и тази подкрепа е безапелационна, тя е абсолютно категорична. Но наред с това има много сериозен интерес и от наши партньори , които проявяват интерес към това с да бъдат проучени всички възможности, от една страна за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, от друга страна възможност за доставка и транзит на природен газ през и до България", каза тя.

"Подписването на Договора с Македония беше ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите. В рамките на този договор бяха подписани още 2 много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Това е много сериозна крачка в двустранните отношение. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите 6 месеца. Има работна група, която ще направи анализ за изграждане на директна газова връзка между България и Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота", коментира министърът на енергетиката.

"Най-важно за нас е сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ", каза министър Петкова. "Надявам се до средата на следващата година България да има енергийна стратегия", каза още министър Петкова.

Относно изграждането на кариера в Локорско министър Петкова заяви, че не може да заработи без да се направи оценка за въздействие на околната среда. Тя заяви, че всичко, което могат да направят институциите, ще бъде направено.