Градинари показаха продукцията си в Одринци (видео)

Добруджанци

05-08-2017, 15:00

Снимка:

Кадър: ТВ Добруджа

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Драганово посрещнаха гости за Празника на градинаря

Днес е Ден на градинаря

Почетоха ги политици

Около стотина жители на Одринци и гости почетоха днес третото издание на Празника на градинарите. Сред тях Областният управител Красимир Кирилов, неговият заместник Красимир Николов, чийто корени са от Одринци,  народният представител от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, кметът на община Добричка инж. Тошко Петков, председателят на Добруджанския фермерски съюз Тодор Моралийски и др.
Преди три години, когато ни сполетяха беди, решихме да последваме традицията на нашите предци и всяка година да организираме подобен събор, заяви при откриването на празника Георги Градинаров, един от инициаторите на събитието. Той отбеляза, че на първото изложение са се събрали 30 души, на следващата година числото на присъстващите се удвоило, а тази година вече надвишава повече от три пъти първоначалната бройка.
Градинарството е основният поминък в Одринци, заяви за Медийна група Добруджа Георги Градинаров. Той разкри, че за председател на комисията, която трябва да обяви най-добрите продукти и техните производители тази година е избран Тодор Моралийски, външен и безпристрастен човек. Никой не е броил зеленчукопроизводителите в селото, призна Градинаров, но са не по-малко от 30, а може и да са 50 семейства. Не точно язовир Одринци, а по-скоро подземната реката, която минава под селото, разположено в ниското, позволява на хората да добиват вода на плитко и да я ползват  за поливане на зеленчуците. А язовира прави климата по-уравновесен и е добра придобивка за всички, призна Градинаров.
Водосвет отслужи отец Иван от църквата „Св.Георги Победоносец” в Дончево, а поздрав към присъстващите поднесе групата за автентичен фолклор при читалището в Одринци.
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

МГ Добруджа