Фолклорни групи на българи от чужбина си дадоха среща в парк „Артилерийски“

За четвърти път

Среща на българските състави от чужбина „Верея и приятели“ си дадоха любители на фолклора в Стара Загора. Два дни, жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на творчеството на българи, живеещи в Дубай, Северна Ирландия, Гърция, Испания, Калифорния, Лондон и Детройт, които ще се качат на сцената в парк „Артилерийски“.

“Този празник има своя потенциал да расте, не е случайна инвестицията в него. Предстои да се работи в посока за надграждането му, за да събира все повече участници и да ни радва все повече", каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. "В летните месеци, много от нашите близки и приятели, които живеят зад граница, се завръщат, милеейки за род и роден дом. Длъжни сме да подхранване родолюбието и в тях, и в нас. Нужно е да пазим и предаване напред обичта към чистия български фолклор", допълни тя.

 В програмата, освен съставите от различни краища на света, почитателите на българската фолклорна музика се насладиха и на изпълненията на старозагорците от ТК „Нашенци“ и ТК “Тракийци”, както и на представянето на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Последното изпълнение беше на оркестър „Цветан Митев“, със солисти Кирил Мартинов, Петя Димитрова и Мирена Тодорова.