ЧЕЗ: Наказанието за кражба на ток е по-евтино от цената за коректните потребители

За първите 6 месеца на 2017 г. ние сме констатирали 3778 случая на кражби на електроенергия

Цената, по която се наказват престъпните деяния, все още не е по-висока от цената на електроенергията за коректните потребители. Това каза за Агенция „Фокус“ Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“, ЧЕЗ Разпределение България.

„За първите 6 месеца на 2017 г. ние сме констатирали 3778 случая на кражби на електроенергия. За сравнение за първото полугодие на миналата година сме установили 3322 нарушения“, посочи Филип Йорданов, като отбеляза, че това са само установените от тях нарушения, с цената на много усилия и ресурси.

Той допълни, че трудно може да се бъде определен профилът на хората, които крадат ток. „Многократни извършители на едно и също нарушение сме установявали както от клиенти с изключително нисък социален статус, така и от огромни къщи с басейни или от луксозни заведения“, подчерта Филип Йорданов.

По думите му е редно да се вземат съответните мерки и коректните потребители, които заплащат сметките за консумираната от тях електроенергия, да бъдат мотивирани да продължат да го правят. „Засега това не се случва, но ние сме обнадеждени, че ще има справедливост за честните хора“, коментира той.

„Очакваме цената на електроенергията за дотаксуване и периодът за дотаксуване да бъдат увеличени. Трябват принципно нови правила за санкции, които да не са свързани с цената за технологичен разход, тъй като това не е разход при пренос и разпределение, а е цена за остойностяване на нанесена щета на дружеството. Очакваме цената за санкция на некоректните потребители да не бъде обвързана с цената за технологичен разход по никакъв начин, а да бъде многократно по-голяма – например цената за недостиг на балансиращия пазар. Необходимо е обективно решение, което да доведе до баланс и съответните възпиращи мерки за некоректните потребители“, заяви Филип Йорданов.