Кралят на Йордания пристигна на знаково посещение в Рамала на Западния бряг

Необичайният ход на Абдула съвпада с криза в йорданско-израелските отношения заради напрежението около Храмовия хълм

Кралят на Йордания Абдула II пристигна днес на Западния бряг на посещение, смятано за знак към Израел, че сближава позициите си с палестинците по ключови въпроси като джамията "Ал Акса" в Ерусалим, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Монархът се срещна с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, което е първото му посещение в главния град на палестинската автономна власт от декември 2012 г. насам. Палестински източници дадоха малко сведения за темите, които ще обсъждат двамата държавници, но казаха, че те ще говорят за джамията "Ал Акса" и по други политически въпроси.
Полетът на краля с хеликоптер да Рамала е станал със съгласието на израелските власти, които контролират въздушното пространство над Западния бряг, както и всички контролни пунктове за влизане и излизане от територията.
Необичайният ход на Абдула съвпада с криза в йорданско-израелските отношения заради напрежението около Храмовия хълм (Площада на джамиите) в Стария град на Ерусалим - свято място за юдеи и мюсюлмани. След като миналия месец въоръжени палестинци убиха там израелски полицаи, преди да бъдат ликвидирани, властите в Израел разположиха около джамията "Ал Акса" детектори за метал. Това предизвика протести на палестинци, съпроводени от сблъсъци с органите на реда.
Заради кризата Абдула, който е попечител на джамията, прекрати контактите си с Израел в сферата на сигурността.
Йордания е попечител на светите за исляма места в Ерусалим от 20-те години на миналия век.