Скандалът със заразени с фипронил яйца в Западна Европа набира скорост

Свят

07-08-2017, 17:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изтеглят милиони яйца с пестициди от магазини в европейски държави

В Белгия, откъдето тръгна скандалът, парламентът прекъсва ваканцията си и в сряда вика на изслушване министрите на земеделието и здравеопазването

Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да набира скорост. В Холандия вече са умъртвени над 300 000 кокошки, които не могат да бъдат излекувани. Продължават проверките в птицеферми и по магазините. От Европейската комисия съобщиха днес, че трите най-засегнати държави засега са Белгия, Холандия и Германия. Единични случаи на заразени яйца обаче са регистрирани и в Швейцария, Швеция и Франция.
Най-големите критики в момента са насочени към белгийската Федерална агенция по сигурността на храните. Белгийска птицеферма се обръща към нея в началото на юни, след като открива в свои яйца забранения инсектицид. Започва прокурорска проверка, но случаят придобива публичност едва на 20 юли. Тогава за разпит е задържан шефът на фирма, която продава дезинфектант, съдържащ фипронил. В големи количества той е опасен за здравето и е забранен за употреба в птицепроизводството. Фирмата продава препарата си и в Холандия и Германия. Европейската комисия също е сезирана.
Междувременно в Холандия остават затворени над 100 засегнати птицеферми, в Белгия те са 57. Птицепроизводителите са принудени не само да унищожават огромни количества яйца, но и да умъртвяват заразени кокошки. Това пък предизвика критики от страна на организации, занимаващи се с правата на животните. В Белгия, откъдето тръгна скандалът, парламентът прекъсва ваканцията си и в сряда вика на изслушване министрите на земеделието и здравеопазването, за да дават информация за актуалното състояние на нещата.