Захариева: Срокът на задгранични паспорти да се увеличи на 10 г.

Ще се ходи само веднъж до консулската служба

Един от основните приоритети на нашето правителство и сме твърдо решени този път във всяка една от областите да направим сериозни облекчения за нашите граждани и бизнес. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредника за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации", уточни Захариева.

"Вече започна общественото обсъждане за намаляване на таксите, за които споменахме. Правим анализ и на други такси, но днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона на българските документи за самоличност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчение, което ще засегне всички, не само нашите съграждани в чужбина. Увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 години, така както е за личните карти", коментира вицепремиерът.

"На второ място, най-голямото облекчение, което ще усетят е възможност за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи, защото повечето от нашите съграждани живеят по-далече от там, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", обясни външният министър.

"Това, което предвиждаме като изменение в закона, който има електронен подпис да може, а който няма да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни и да трябва да го получи лично в консулската служба. Ще се ходи само веднъж до консулската служба. Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, сега е 90, 30 дни става по-бързала услуга. Възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж. Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%, правим анализ и на други такси", каза още Захариева.