Наградиха военнослужещи от Военноморските сили по случай 138 годони от създаването им

Мисия

08-08-2017, 09:36

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

През 2016 г. в област Русе са издадени 245 книги с тираж 43 470

Кметът Стоилов отличи с плакет „Русе“ и парични премии гл. старшина Живко Иванов, майор Валентин Иванов и матрос Росен Вангелов за отлично изпълнение на служебните им задължения

В Заседателна зала на Община Русе, се състоя церемония по награждаване на военнослужещи от Военноморските сили и пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, капитан първи ранг Георги Пенев, подполковник Димитър Титев и др.

Стоилов заяви, че се чувства горд за поредна година Русе да бъде домакин, давайки старт на честванията в България по случай създаването на Военноморските сили. Той отличи с плакет „Русе“ и парични премии гл. старшина Живко Иванов, майор Валентин Иванов и матрос Росен Вангелов за отлично изпълнение на служебните им задължения и по повод 138 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Контраадмирал Петев връчи на русенския градоначалник Адмиралтейска грамота за съпричастност към съхраняване на историята и традициите на военния флот в знак на благодарност за доброто сътрудничество и гостоприемство, определяйки Русе като „люлката“ на военноморския флот. Адмиралтейска грамота получи и областният управител г-н Григоров.

Преди церемонията, представителите на ВМС проведоха срещи с областния управител и кмета на Община Русе. От 18:30 ч. пред Доходно здание, се състоя концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, който беше последван от празнично шествие до Паметника на моряка с участието на мажоретен състав „Екстрийм“ към ОМД, където се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. На церемонията присъстваха още Н. Пр. Русенски митрополит Наум, заместник областният управител Валентин Колев, флотилен адмирал Мален Чубенков, народният представител - вицеадмирал Пламен Манушев и др.  В своето слово, русенският градоначалник заяви, че в продължение на 138 години Българските военноморски сили са се превърнали в символ на национална сила и чест, а с ежегодното честване на този ден, съхранявайки миналото и предавайки го в бъдещето, не само отдаваме заслужената почит на многобройните български моряци, но и развиваме патриотичен дух и гордост у младото поколение.

Кулминацията на празненствата бе спектакълът „Вълни“, съпътстван с пищна празнична заря.

По традиция, всяка година тържественото честване на годишнината от създаването на ВМС започва от град Русе, където е поставено началото на военния флот на Република България.