Каварна е домакин на национален фестивал за старинна музика

Мисия Каварна

08-08-2017, 13:52

Снимка:

Община Каварна

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турнир по подводен риболов за Купа Каварна

Община Каварна организира турнир по плажен футбол

До 15 август

XI  Национален фестивал за старинна музика, песен и танц „Страваганца 2017” бе открит официално в края на миналата седмица. От 4-ти до 15 август Каварна е  домакин на единствения по рода си музикален форум. Изявите ще се състоят в художествената галерия „Христо Градечлиев“, площада пред черквата „Успение Богородично“, нос Калиакра и село Българево. Ще звучи старинна барокова музика и християнски песни в изпълнение на начинаещи и утвърдени изпълнители и певчески хорове.

Началото на единайсетото издание на фестивала даде артистичният му директор - оперната прима Петя Плугчиева.

Начало на музикалната част на програмата сложи с концерт дуо „Магнифик“- София Василева- флейта и Стоян Мартинов- пиано. Творческата кариера на двамата изпълнители е започнала през 2010- та година от изданията на фестивала - Василева е ученичка на провеждалата в Каварна майсторски класове по флейта проф. Лидия Ошавкова, солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”- София, лауреат на ножество конкурси. Мартинов е пианист с богата творческа биография.

Проявата бе съпътствана от две изложби,  фотографска  - „Духовността на старинна Каталуния“ на Стоян Стоянов и живописна - на Веселин Дойчев. Авторът на фотоизложбата Стоян Стоянов живее и работи в Испания. Желанието му  е със средствата от продажбата на творбите да се подпомогне  лечението на бивша каварненска спортистка от хандбален клуб „Калиакра“. Художникът Веселин Дойчев е от Добрич и показа пред публика картини маслена живопис, акварел и рисунки с молив.