САЩ: Силите на ООН в Ливан да попречат на снабдяването на Хизбула с оръжие

Израел отдавна се оплаква, че екстремистите от Хизбула действат необезпокоявани в Южен Ливан

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че мироопазващия контингент ЮНИФИЛ трябва да направи повече, за да попречи на разпространението на незаконни оръжия в Южен Ливан, предаде Асошиейтед прес. Според нея оръжията попадат "почти винаги в ръцете на терористи от Хизбула".
Хейли заяви в изявление, че САЩ искат значителни подобрения в действията на ЮНИФИЛ. Предстои Съветът за сигурност да преразгледа мандата на мироопазващите сили, който изтича на 31 август.
Изявлението на Хейли беше отговор на писмо от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който заявява, че има намерения да разгледа как ЮНИФИЛ може да подобри дейността си. Той обаче подчерта, че ливанските въоръжени сили носят основната отговорност да гарантират, че в южната зона между реката Литани и начертаната от ООН Синя линия между Ливан и Израел, "няма неоторизирани въоръжени лица, обекти или оръжия".
"От своя страна ЮНИФИЛ, в координация с ливанските въоръжение сили, е решена да действа с всички налични средства в рамките на мандата и възможностите си, по осигурената конкретна информация за незаконното присъствие на въоръжени лица, оръжия или инфраструктура в зоната на нейните операции", подчерта Гутериш.
Израел отдавна се оплаква, че екстремистите от Хизбула действат необезпокоявани в Южен Ливан. Хейли заяви, че САЩ ще продължат да напомнят за заплахата от Хизбула и да искат значително подобрение от страна на ЮНИФИЛ.
Гутериш заяви, че въпреки дългия период на относително спокойствие и стабилност в Южен Ливан и по Синята линия, нито Израел, нито Ливан са изпълнили задълженията си според резолюцията на Съвета за сигурност, с която през 2006 г. приключи войната между Израел и Хизбула. Израел трябва да изтегли силите си от ливанска територия и да не нарушава ливанското въздушно пространство. Правителството в Бейрут трябва да установи ефективен контрол над цялата си територия на Ливан, да попречи използването й за враждебни действия, да гарантира сигурността на мирното население и персонала на ООН и да осигури разоръжаването на всички въоръжени групи.
От ключово значение е да се гарантира, че в Южен Ливан няма други оръжия и власт, освен тези на централното правителство, за да може да се премине към трайно прекратяване на огъня, подчерта Гутериш. Той призова всички страни да използват относителното спокойствие, за да предприемат позитивни действия за дългосрочното разрешаване на конфликта.