СО: Провежда се засилена кампания за премахване на сухи и опасни дървета в столицата

Готвим процедура за избор на изпълнител за обследване на опасните дървета в столицата

В момента правим по-засилена кампания за премахване на сухи и опасни дървета. До края на месец август тя трябва да приключи. Това каза пред журналисти Димитър Данчов, директор на дирекция „Зелена система“ към Столична община, след като екипите на дирекцията премахнаха сухо дърво на бул. „Христо Ботев“, предаде Агенция „Фокус“.

„Целогодишно Столична община извършва премахване на сухи и опасни дървета, както и кастрене на такива със сухи клони, а също така и резитби за оформяне на короната на дърветата“, обясни Данчов.

По думите му тези манипулации се извършват, както по улици и булеварди, така и в паркове и градини, в детски градини и училища. „По улиците и булевардите тази манипулация е по-интензивна, тъй като гледаме да контролираме короните на дърветата там, където има контактна мрежа на електротранспорта, за да не се получават инциденти“, отбеляза Димитър Данчов.

„Готвим процедура за избор на изпълнител за обследване на опасните дървета в столицата, тъй като има много, които са видимо здрави, но вътрешно имат различни загнивания. С томографски апарат това ще може да се проследи и да се установи кое дърво е опасно и кое не. Подготвяме и кампания за почистване на сухите и опасни дървета в част от Борисовата градина, която предстои да се изпълни до края на годината“, обясни той, като уточни, че до края на месеца предстои да започне маркирането на сухите и опасни дървета в Борисовата градина, след което междуведомствена комисия в разширен състав ще одобри маркирането и ще се пристъпи към премахване.

По думите на Данчов високите температури оказват влияние за изсъхването на дърветата, но не е единственият фактор. „Дърветата са живи организми, при тях протичат определени процеси и ежегодно има изсъхнали, но ние следим растителността в София и изготвяме експертни оценки. Той отбеляза още, че дърветата, с които имаше инциденти в последните дни, не са били обследвани и са изглеждали видимо здрави. „За частните имоти собствениците са длъжни да се грижат и стопанисват такива дървета, те трябва да информират районната администрация, от която да изискат разрешително и да бъдат премахнати“, уточни още Данчов.