Юбилейното издание на „Виа Понтика” свързва млади в изкуството от четири държави

От 10 до 20 септември в Белия град

Студенти и преподаватели от висшите училища по изкуствата от четири държави събира десетото юбилейно издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2017 в Балчик. От 10 до 20 септември в Белия град ще пристигнат повече от 200 талантливи актьори, художници, музиканти от  Сърбия, Черна гора, Румъния и България. С първо участие в младежкия форум в Белия град са възпитаниците на Университета в Ниш - Факултет  за изкуства. Сърбия се включва в културния диалог с още едно висше училище – Университета по изкуствата в Белград - Факултет за приложни изкуства. Талантливи художници от Факултета за изобразителни изкуства в Цетине са представителите на Черна гора. Отново с присъствие в младежкия фестивал е Националният университет по изкуствата в Букурещ. Традиционно  България се представя със студенти от Националната художествена академия, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Пловдивския университет – специалност „Актьорство за драматичен театър”, Нов български университет – Департамент „ Театър”.

Две ретроспективни изложби – „Живопис” и  „Плакат – визуална идентичност на фестивала”, с творби от фонда на Сдружение „Виа Понтика” , са превидени в първия ден на юбилейното издание на форума. За първи път участващите в пленера в рамките на фестивала ще работят само с акварели.

„Театрален концерт”, „Кино-театър „Българан”, „Държавните липи”, „Шега в две действия” са спектаклите в програмата на „Виа Понтика” 2017, с които ще се представят бъдещите актьори. За първи път в театралния афиш на „Виа Понтика” са предвидени и заглавия на три постановки на утвърдени български театри. Гостите на фестивала ще могат да видят  „Тартюф” на Театър „Българска армия”, „Името” на Сатиричен театър „Алеко Константинов” и „Зорба гъркът” на ДТ „Йордан Йовков”.

Концертите класическа музика ще бъдат на студентите от Факултета по изкуствата в Ниш и Националната музикална академия в София. Традиционен акцент си остават прожекциите на късометражно студентско кино – филми от дванадесетото издание на CILECT PRIZE 2017. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъждана на студентски филми от цялата общност на училищата – пълноправни членове на CILECT. CILECT е Световна асоциация на най-престижните училища за кино и телевизия.

Пространствата за енергиен обмен на младите в изкуството  с гостите на фестивалните събития остават непроменени:  Културен център „Двореца”,  Художествена галерия - Балчик, читалище „Паисий Хилендарски”, храм „Св.св. Константин и Елена” /Гръцката църква/.

Фестивалът се реализира от  Сдружение “Виа Понтика - 2010” с председател Красимир Ранков, с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и подкрепата на Държавен културен институт – Културен център „Двореца”, Исторически музей - Художествена галерия - Балчик, Народно читалище  „Паисий Хилендарски”.