Цачева: Антикорупционният закон не е сбор от стари нормативни актове и структури

Политика

13-08-2017, 17:59

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Проектът на БСП в голямата част е препис от нормите, предвидени в проекта на МП

Антикорупционният закон е качен на страницата на Министерството на правосъдието за публично обсъждане на 31 юли и има коментари към конкретни текстове от закона. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на извънредна пресконференция във Варна днес.

"На 1 септември в НС ще се състои финалното обсъждане", съобщи тя.

„Категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от предишни нормативни актове за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения с които той ще разполага“, категорична бе тя.

Цачева коментира и твърденията на Корнелия Нинова, че проектозаконът не отговаря на интересите на българското общество, а този който левицата предлага ще бъде законът, който ще реши проблемите на обществото.

Според нея един бърз преглед на алтернативата на левицата показва, че в голяма част той е препис от нормите, предвидени в проекта на МП. „Проектът на левицата се отличава основно в 2 пункта. Първият е, че те предвиждат разследващи пункции на новия антикорупционен орган. С това по същество се прави механичен сбор от вече отречени правомощия. Статутът на разследващия агент я имахме при кабинета „Орешарски“, когато за кратко бяха създадени за структурата на ДАНС, но той не даде резултати“, обясни тя.

"Западните ни партньори също са отрекоха такава възможност", каза още Цачева.

Другата отлика е начина по който се структурира ръководството на този единен орган. „След много консултации с широк кръг институции стигнахме до извода че в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от НС, който е единствения орган в страната, освен представители от управляващото мнозинство има и представители на опозиционните партии“, обясни Цецка Цачева и допълни, че по предложение на председателя отново самото НС следва да избере и останалите членове на ръководството.