Д. Атанасова: НЕК е финансирала 600 млн. допълнителни средства за „Цанков камък”

ГЕРБ сезира прокуратурата за язовир „Цанков камък”

Още в петък миналата седмица заявихме, че ще подадем такъв сигнал. Целта е да се изясни от държавното обвинение дали този проект е рентабилен. Формалният повод е проблем в техническото изпълнение на проекта „Цанков камък”. Той създава проблем на НЕК относно пропускливостта в чашката на язовира. Това заяви в ефира на Нова Телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Изказването й идва ден, след като ГЕРБ сезира прокуратурата за язовир „Цанков камък”. Целта е да се провери има ли корупция, злоупотреби и престъпна небрежност в строителството на хидровъзела.

Изграждането на хидровъзел „Цанков камък” беше част от 4 консултантски договора, по които преди години лидерът на ДПС Ахмед Доган получи хонорар от милион и половина лева. Имената на движението и почетния му председател обаче не бяха споменати при внасянето на сигнала от ГЕРБ днес.

"Ние от ГЕРБ, нямаме геоложката, нито проектантската експертиза. Има причина този проблем да бъде отнесен към прокуратурата на България, а не към вносителите на сигнала", възмути се Десислава Атанасова.

И поясни, че това са проекти, които струват милиарди. „Знаете ли, че НЕК е финансирала 600 милиона допълнителни средства за проекта „Цанков камък”, каза още Атанасова.