С венци и цветя печетоха паметта на медиците, загинали в изпълнение на дълга си

Общество

15-08-2017, 13:05

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Деня на спасението

Интересен факт е, че България е единствената страна от ЕС, която отдава почит именно на лекарите, загинали в изпълнение на служебния си дълг

Най-висшите държавни институции и обикновени граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на медицинските чинове в градинката пред Военномедицинската академия в памет на лекарите, които са загинали в изпълняване на служебния си дълг. Това става по повод Националния ден на спасението, който честваме на 15 август в България, съобщава БНТ. Историята помни над 130 лекари и над 20 медицински сестри, загинали в изпълнение на своя дълг.

Този ден се отбелязва в памет на доктор Стефан Черкезов. На тази дата през 1963 година, когато е 26-годишен, той спасява 47 души като ги изважда от горящ автобус, а ден по-късно той умира от раните, които получава при този инцидент. Инициативата за почитане на този ден е на доктор Тотко Найденов, който е гл.ред на в-к "Български лекар".


Интересен факт е, че България е единствената страна от ЕС, която отдава почит именно на лекарите, загинали в изпълнение на служебния си дълг.

От 2012 с решение на Министерски съвет 15 август става официален ден на спасението, в който отдаваме почит на загиналите лекари в изпълнения на професионалния и дълг. От здравното министерство призоваха и колегите си в другите здравни заведения да почетат паметта на своите колеги с минута мълчание.