Над 300 души са прегледани безплатно в рамките на профилактичната програма на МБАЛ „Каварна“

Животът

16-08-2017, 11:15

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Инициативата за безплатната профилактика е на управителя на болницата и кмета на общината

Над 300 души са прегледани безплатно в рамките на профилактичната програма на МБАЛ „Каварна“, съобщава Дарик.
 „Какво значи профилактика - съвкупност от мерки и действия  за ранно  възпиране на разпространението на заболяванията при човека. Започнахме с прегледи на деца – от детски нефролог и детски гастроентеролог. После направихме профилактика за рак на гърдата, дойдоха  над 100 жени, като прегледът включваше мамография, консулт с рентгенолог и химиотерапевт,  продължихме с профилактични прегледи за рак на простатата – близо 150 мъже бяха прегледани от уролог“.
Това заяви управителят на МБАЛ „Каварна“ д-р Десислав Тасков. Той отбеляза, че тази година профилактичната програма продължава след края на отпускарския сезон.
„Продължаваме с карцинома на шийката на матката – всеки ден от това заболяване загива по една българска. Ще направим и профилактични прегледи за  колоректален карцином – всяка година около 3000 българи се разболяват от рак на дебелото черво, като обикновено заболяването се установява в напреднал стадий, когато възможностите за лечение са силно ограничени. При една правилна профилактика може да се помогне – част от хората могат изобщо да не срещнат рака – чрез излекуване на предраковите състояния. В друга част заболяването може да се излекува напълно в ранен стадий“, отбеляза д-р Тасков.
По думите му държавата няма национална програма за профилактика на рака на дебелото черво, но общинската болница ще се постарае  да обхване със собствените си сили населението на общините Шабла и Каварна.
„Отново ще поканим водещи специалисти от страната, като уточнявам – говорим за напълно безплатна за пациентите профилактика. Ще продължим и практиката със зелената линейка, която ще обиколи всички населени места в Община Каварна и отново  ще се извършват  безплатни тестове за кръвна захар, холестерол, измерване на кръвното налягане, консулт от интернист и при необходимост – хоспитализация, всичко това се прави на място, за да обхване хората, които по една или друга причина нямат възможност да посетят болницата“, посочи д-р Тасков.
Инициативата за безплатната профилактика е на управителя на болницата и кмета на общината Нина Ставрева.
„Въпреки лимитираните финансови възможности на една общинска болница, това което правим е огромно по същността си – тези отделени 10-15 минутни за един преглед могат много да помогнат, дори да спасят  човешки живот. Ние на практика доказахме, че въпреки ограничените финансови възможности, при наличието на добра воля и разбиране от страна на общинската власт, хората могат да бъдат пълноценно обхванати от една ефективна и безплатна профилактична програма. Апелирам към жителите на общините Шабла и Каварна – всеки е затрупан от работа и ангажименти, но едни отделени 10-15 минути за безплатен профилактичен преглед могат да спасят живота ви. Нека не забравяме, че всеки има някой който го обича –  и той е длъжен и към него“, посочи управителят на общинската болница в Каварна д-р Десислав Тасков.