Цветанов: В Антикорупционния закон на БСП се отделя скромна роля на прокуратурата

Разследващите агенти на новата специална комисия провеждат разследване по определен вид дела

С антикорупционния закон на БСП се създава паралелна структура на прокуратурата, но не е ясно под чий надзор. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

По думите на Цветанов слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага БСП, по силата на Конституцията на Република България, е свързано с прокуратурата.

„Прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор на законосъобразността и провеждането на съответното разследване съгласно чл. 127, т. 1 от Конституцията на Република България. Когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник. В проекта на БСП обаче за Антикорупционен закон, на прокуратурата се отделя скромна роля и място“, посочи Цветанов.

По думите му разследващите агенти на новата специална комисия провеждат разследване по определен вид дела. „Те се определят със заповед на председателя на комисията“, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него друга слабост на проекта на БСП е създаването на възможност за разследване по анонимни сигнали. Цветанов обърна внимание, че друг слаб момент в техния законопроект е наименованието на комисията.

По думите му наименование Специална агенция „Антикорупция“ създава усещането за извънреден орган, който ще осъществява извънредни мерки. „Слаб момент чисто юридически е начинът на създаването на структура на Специална агенция „Антикорупция“. В чл.22 от техния законопроект е посочен, че самостоятелните териториални отдели на агенцията се създават с указ на президента на Република България по предложение на председателя на агенцията. Уважаеми дами и господа, уважаеми радетели на подобна промяна, България е парламентарна република и има разделение на властите и президентът има разписани правила по Конституция. Той няма такива правомощия по Конституция. Той не може да създава структурни звена“, заяви Цветанов.