Прокуратурата е сезирана още 2012 г за 65 нарушения на ЗОП за "Цанков камък"

Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ Теменужка Петкова

Министерството на енергетиката /МЕ/ е получило от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ докладите от инспекциите, свързани с възлагането и реализацията на хидровъзел "Цанков камък". Тези доклади са изпратени отново на органите на прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор, съобщиха от пресцентъра на МЕ.
През 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на хидровъзел "Цанков камък", както и изпълнението на сключените договори. Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки.
Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ Теменужка Петкова /сега министър на енергетиката/ до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица, пише в съобщението.