Полицията извършва контролирани взривове в къща наета от терористите извършили напападенията в Каталуния

Къщата беше разрушена в сряда очевидно в резултат на случаен взрив

Полицията в испанската автономна област Каталуния съобщи днес, че извършва контролирани взривове в град Алканар, където екстремистка група е планирала нападенията в Барселона и курорта Камбрилс, предаде Асошиейтед прес.
Органите на реда призоваха жителите на Алканар да не се тревожат от експлозиите в града, където се предполага, че екстремистите са наели къща, в която са подготвили атентатите.
Къщата беше разрушена в сряда очевидно в резултат на случаен взрив. Според полицията експлозията всъщност е предотвратила много по-смъртоносно нападение.
Камера за наблюдение в музей в Барселона е заснела кадри от нападението с миниван срещу пешеходци на улица "Лас Рамблас".
На видеозаписа се вижда как човек, който бута детска количка, едва успява да избяга от пътя на връхлитащия автомобил, а други хора се разбягват настрани.
Кадрите са заснети от камера за наблюдение на горен етаж в Еротичния музей на Барселона, насочена към прозорец, гледащ към улицата. Те показват как посетители на музея се събират до прозореца и гледат навън, очевидно чули преминаването на автомобила или хората малко след като миниванът профучава оттам.
Всички четирима заподозрени за терористичния акт в Барселона са ликвидирани, съобщи днес испанският в. "Паис", цитиран от ТАСС.
По данни на изданието трима заподозрени - Муса Укабир, Саид Ала и Мохамед Хичам са били ликвидирани при операцията в близкото градче Камбрилс, а четвъртият предполагаем терорист Юнес Абуякуб също е мъртъв.
Самоличността на четиримата е потвърдена от документ, чиято валидност е установена от представител на синдиката на испанската полиция, пожелал анонимност, допълва АП.
Те са с марокански произход и всички идват от малкото градче Рипол в подножието на Пиринеите, недалеч от границата с Франция. Укабир е роден в Рипол, но има и мароканско гражданство, а другите трима са родени в Мароко, но са с местожителство в Испания.