Отбелязваме Световния ден на фотографията

Животът

19-08-2017, 13:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Честит празник на всички любители и професионалисти!

Днес отбелязваме Световния ден на фотографията. Чества се на тази дата, защото на 19 август 1839 година е направено официалното представяне на фотографски процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат "Лайка" (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Думата фотография произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графис ("писец", "четка") и означава буквално "рисуване със светлина". Опитите за "фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс - той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

Художествената фотография официално е призната от българската държава за изкуство през 1957 г. През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика е открито редовно и задочно обучение по фотография. От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата "Филмово и телевизионно операторство и фотография" на Националната академия за театрално и филмово изкуство.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен