Министър Ангелкова с идея за създаване на карта на кулинарните ни богатства

Туризъм

20-08-2017, 10:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Средец на спешна среща с губернатора за урана

Винено-кулинарни маршрути ще покажат богатството и разнообразието на региона, смята министърът на туризма

Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните кулинарни традиции. По тях работим заедно с Министерството на земеделието храните и горите. Очаква се в началото на следващата година маршрутите да бъдат представени, дигитализирани, обсъдени със специалистите и да започне промотирането им.
Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на кръгла маса дискусия на тема „Слоу туризъм“, която се проведен в Национален археологически резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“ в Средец.

Министърът уточни, че винените пътища ще бъдат включени в платформата „Аз обичам Бълагрия“ (I loveBulgaria), която беше създадена миналата година и рекламира 100 Национални туристически обекта. 
Тя се надгражда с културно-историческите маршрути, които вече са разработени от Министерството на туризма, а след това ще се добавят и винените.
Ангелкова посочи, че във винено-кулинарните маршрути ще бъде включена и Община Средец. С всички усилия, които полагате заслужавате това и ние ще ви подпомогнем още повече с рекламата, за да бъдат привлечени повече туристи в региона, коментира министър Ангелкова.
Министерството на туризма вече работи в тази посока, като има подписан меморандум със земеделското ведомство. С документа се насърчава както местното производство, така и хотелите да използват храна отгледана в региона.
В момента се подготвят промени в Закона за туризма, с които ще се въведе доброволен етикет за качество за местата за настаняване.
Той ще се връчва на хотелите, които използват храни на местни фермери, които ти произвеждат по БДС, обясни министър Ангелкова.
По думите й меморандумът е подписан още от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, са свързани с производството на храни и напитки. Всички изследвания показват, че 30 процента от преживяванията на всеки един турист в България и в световен мащаб са свързани именно с храната и с това как е бил посрещнат на мястото, изтъкна министърът.
Приблизително толкова са и разходите за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си.
Концепцията на така наречения бавен (слоу) туризъм е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се наблегне на местната храна и на регионалните обичаи, посочи още министърът. Тя коментира, че няма нищо по-приятно от това да опиташ местни деликатеси приготвени от хора израснали в този регион.
Рекламирайки винените и кулинарни маршрути и привличането на повече хора във вътрешността на страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация  четири сезона.
"Аз вярвам , че тази година особено крилата на сезона, също ще бъдат толкова успешни, колкото и миналата година", коментира Николина Ангелкова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен