Деца твориха с дясна и лява ръка в галерия „Златю Бояджиев”

Мисия Пловдив

20-08-2017, 11:41

Снимка:

галерия „Златю Бояджиев”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Без изключение, малките художници твърдо се обединиха около идеята, че при нужда, ще използват само лява ръка, но никога не биха се отказали да рисуват

Пленер за малки художници се проведе в галерия „Златю Бояджиев”. Форматът е традиционен, като всяка година  децата се запознават с биографията и творчеството на художника Златю Бояджиев. За пореден път те имаха възможността да творят от оригинали.

Сега задачата включваше децата да се опитат да рисуват като големия български художник - първо с дясна, а после - с лява ръка. Всеки създаде по две рисунки, като се спираше на някакъв детайл от дадена картина. Малките творци бяха на възраст от 6 до 15 години.

Дванадесетгодишната Кристина Сомова бе избрала картината „Говедар”, а петнадесетгодишната Стела Петрова - „Момиче с книга”. По-малките пресъздадоха известните творби на Златю Бояджиев - „Триптих”, „Зима” и „Метоха”.

Накрая децата направиха конферанс, в който един по един малките художници споделиха за трудностите, които са срещнали в задачата, а именно - рисуването с лява ръка. Всеки от тях "мина по пътя" на Златю Бояджиев и стигна до извода, че да преодолееш недъга си, изисква силна воля и много усилия.

Без изключение, малките художници твърдо се обединиха около идеята, че при нужда, ще използват само лява ръка, но никога не биха се отказали да рисуват.