Диабетният лагер "Докосни дъгата“ създаде незабравими спомени за десетки деца и младежи

Общество

21-08-2017, 10:06

Снимка:

Асоциация "Докосни дъгата"

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Футболисти и музиканти подкрепят втория детски диабетен лагер на Асоциация "Докосни дъгата"

Танцовият състав при НЧ "Ракитин" подкрепи каузата на асоциация "Докосни дъгата" срещу диабета

Асоциация "Докосни дъгата" спечели още една битка за децата с диабет

Асоциация „Докосни дъгата“ направи нови дарения на деца с диабет тип 1 и представи новите си членове

Асоциация „Докосни дъгата“ дари една незабравима празнична вечер на деца с диабет тип 1

Петя Раева и асоциация „Докосни дъгата“ – фокус на благотворителния бал Лайънс Клуб София Витоша

„Докосни дъгата“, събра средства в помощ на деца-диабетици с благотворителна изложба

НЗОК най-после обърна внимание на диабетно болните след апела на г-жа Петя Раева от Асоциация „Докосни дъгата“

В лагерната смяна край морето се включиха 56 деца и младежи със захарен диабет от цялата страна

С много положителни емоции и усмивки протече Вторият национален детски диабетен лагер "Докосни дъгата", организиран с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Събитието отново изпълни успешно своята мисия, създавайки незабравими спомени за десетки деца и младежи.

Още на откриването в УВЦ "Юрий Гагарин" в СОК-Камчия се събраха много приятели и гости, обединени от съпричастността към каузата. Официални гости бяха зам.-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Валентин Игнатов, помощник-ректорът на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров, спортистите Даниел Боримиров, Дарин Великов, Тити Папазов, Симона Пейчева, Борис Стоянов, треньори от ФК "Левски" и от БК "Черно море", Иво Никодимов,  Есил Дюран, Рени, Яна Каменова, Руди, Дули, Муден и Кукушев.

В лагерната смяна край морето се включиха 56 деца и младежи със захарен диабет от цялата страна, за които по време на забавленията бдяха лекарски екип, психолози, педагози и родители.

Младежите имаха шанс да се забавляват с много музика, танци, игри и творчески дейности.

Лагерът бе открит от учредителката на Асоциация "Докосни дъгата" д-р Денислава Ангелова, която поздрави всички гости и изрази надеждата си и занапред лагерът да се радва на все по-голям интерес от страна на децата. "Изключително се радвам, защото всеки път растем все повече и повече. Изказвам огромна благодарност към всички, които с известността си, с възможностите си и с желанието си застанаха зад една такава кауза, чрез която можем да кажем "не" на различието и "да" на толерантността“, каза д-р Ангелова.

Проф. Игнатов се обърна към присъстващите с думите: "Целта на асоциацията е да помага на децата в това състояние, защото това е състояние, а не болест, не само в този лагер, а и занапред. Заедно можем да се преборим! И имам една молба към всички вас, деца - нека от днес да не говорим вече за болести, а да обърнем внимание на топлото море, хубавия пясък и предстоящите детски пакости! На всички пожелавам едно весело прекарване!".

"С удоволствие приехме тази покана, тъй като самият аз нося доста отговорности за децата в школата на Левски. Радвам се, че ще съумеем да помогнем чрез футбола и на деца, които са в състояние на диабет. Винаги занапред в лицето на ФК Левски те ще имат една сериозна подкрепа, а също така и в моето лице“, увери от своя страна Дани Боримиров. 

"Този лагер се превърна в традиция, а децата трябва да знаят, че са част от нас. В България нещата винаги са много трудни и нашето общество опитва да бележи различните от нас. Това трябва да се изкорени и именно това е пътят, по който сме тръгнали", отбеляза Тити Папазов.

Изненада към децата поднесоха нашумелите изпълнители Руди, Дули, Муден и Кукушев, които ги поканиха да се снимат във видеото към настоящия им летен хит. Край лагерния огън всички танцуваха и се забавляваха. Под ръководството на Ники Скерлев и неговия екип, скоро в ефира на българските телевизии ще се появи морското видео към песента "Фънки партизани".

В четвъртък, 17 август, децата участваха в тренировка на ПФК "Левски", проведена от Йордан Петков, треньор в школата на Левски. Заниманието протече пред погледите на Даниел Боримиров и Тодор Тодоров (изп. директор на спортен Комплекс "Камчия"). Децата получиха тениски, шалове и флагове от 26-кратните шампиони на България, а с шанс да тренира на "Герена" се сдоби Божидар от Кърджали. Той е първото дете, което заминава за школата на "сините" като част от съвместното партньорство на футболния клуб и Асоциация "Докосни дъгата". Даниел Боримиров пък получи специален подарък от асоциацията – картина, нарисувана от Денислав Маринов и посветена на кампанията.

На следващия ден, 18 август, децата бяха наградени с медали от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България (2012-2017г.) С нея бяха обсъдени актуални теми, касаещи децата и младежите с диабет. С категорична позиция тя застана зад каузите на Асоциация "Докосни Дъгата" и борбата за по-добър живот на хората в състояние на диабет в България. Лагерниците от Втория Национален детски диабетен лагер "Докосни Дъгата" получиха като подаръци интересни книги и списания с образователен характер.

След това децата преминаха курс на обучение за първа помощ при водно спасяване, проведено от БЧК Варна, където отново проявиха сериозен интерес.

На 19 август момчетата и момичетата разкриха своите творчески умения, рисувайки с четки и пръсти върху пана и върху телата на своите приятели, докато сами не можеха да се разпознаят един-друг. Дълга разходка с лодки по река Камчия, предшестваше приятна, разпускаща вечер в една от местните механи.

По време на лагера младежите демонстрираха, че открито говорят за емоцията и спокойствието, които придобиват при срещите си със свои нови приятели, имащи същите проблеми като тях. Всички те намират сила, подкрепа и разбиране от екипа на Асоциация "Докосни дъгата", както и от партньорите им, отдали сърцето си на каузата.

Д-р Денислава Ангелова с Виктор и Айсун, нарисували картина талисман на лагер 2017 г.